Guldhund

Alla inlägg under december 2010

Av Ingela Karlsson - 7 december 2010 21:00

... säger jag till farmor i dag!

Vi har varit hos henne i kväll och grattat henne. Fikade och hade det allmänt trevligt!


För övrigt så har jag ströat hos fåren med hjälp av Carro coh Tommy. Skönt att det är gjort. Inte för att de är inne så länge åt gången. De var glada i alla fall för det. De kliver in med stora steg och tuggar av ströt.


Hundarna springer som galna på promenaderna nu när det är snö- De bara älskar det Nike har svårt med den djupa snön men hon bara älskar det. Jag skiter i det på ren svenska och så får hon bli lite stel. Men jag kör med novafonen och masserar henne noga de dagarna hon för plöja på.

Ni som läser kanske tycker jag är en usel hundägare som låter henne springa trots att hon får känningar.

Men hon är inte som en vanlig hund. Hon älskar livet för mycket! Alla glada hundar gillar nog livet men jag tror innerligt att hon är en på miljonen. Hon är Nike, och inte lik någon annan hund.


  


  

Att inte låta henne plöja på och få leva livet vore att straffa henne. Då kan jag lika gärna låta henne somna in. För då skulle hon inte ha någon kvalité. Att få ösa på är det bästa hon vet! Och jag har inte hjärta att stoppa henne.

Som jag sagt tidigare, det går så länge det går.



Av Ingela Karlsson - 6 december 2010 20:00

Det går åt när man ska spela julhazard med alla mina kursare! I käll var vi hos min vän Sussi. Hon är en vän som betyder mycket för mig på många sätt.


De har i alla fall ett underbart vackert hem. Vi samlades där för att äta lite god mat som de hade gjort. Väldigt gott!


Sedan blev det prat och babbel en stund innan det stora spelet började!

Vi satte oss runt bordet med förväntan!


Tyvärr hade jag ingen kamera då jag nu sålt min till en vän. En jättefin kamera men jag gillar den inte. Har inte tålamod till det. Så nu har beställt en annan. Väntar med späninng på den kan jag lova. Det tar nog någon vecka till!


I alla fall så var det full rulle och bestämda miner och mycket skratt runt bordet.

Ännu en grupp som jag älskar att arbeta med. Jag känner mig så glad över mitt jobb, att få träna hund och lära ut mitt tänk och hur jag ser på det. Och att folk är intresserade av det man vill förmedla!

Sedan älskar jag ju mitt andra jobb med fåren med. Det gör ju att Andreas och jag får ses någon stund då och då med..... hihi


I alla fall så hade vi så trevligt och roligt!


 


I dag hade vi också kursavslutning. Med en annan grupp, lika rolig den!

Här var vi hos Adelia i Norrköping. Vi hade så roligt. Bianca visade tydligt vad hon ville matte skulle arbeta för, den gröna fisken!!! Och så blev det, efter att skrämt halvt i hjäl Malin så fick matte vackert inse att det var den som gällde! Och ni kan inte ana Biancas lycka när hon fick grisen av sin matte!!!


En underbart trevlig kväll med en grupp underbara människor!!

  



Av Ingela Karlsson - 5 december 2010 10:30

Långt inlägg....


I dag var det jobb med alla djur som vanligt. Mycket med dem i bland och mindre ibland.


Sedan på eftermiddagen var det kurs. Föst ut var allmänhundarna. Där skulle ägarna få prova på klickern och dess magiska kraft. Nu är jag inte den som bara använder mig av den, utan jag tränar ju väldigt blandat. Jag använder klicker, belöningsträning och vad då en del kallar korrigeringsträning, vilket inte är mitt ord på det. Valpkursarna fick också prova på det.


Jag försöker hitta rätt sätt för varje hund och förare, vad som passar just dem.


Jag törs och vill lägga krav på mina hundars uppförande.


Jag har fått mig en känga här och där att jag använder korrigeringsmetoden.... omsatt i deras värld så innebär det att jag bestraffninsgtränar mina hundar och alla mina kursare bestraffningstränar sina hundar. Fått höra att det är tragiskt att hundarna går så fint med dessa metoder.... Ja vad ska man säga. Okunskap är det troligen. Vi slår inte våra hundar till lydnad. Vi leker in det, med belöning i med och mycket belöning och lek, men vi kan säga Nej vid behov med! Är det korrigeringsträning?


  


Omsatt i min värld, så tränar jag som så att jag är väldigt tydlig med hunden att tala om vad som är rätt och vad som inte är önskvärt, eller fel. Men allt beror på vad det är för hund. Nike får man hålla efter hela tiden på ett sätt så hon inte går mig ur händerna med koncentation och stadga. Medans Viska är en vekare hund och ännu mer beroende av min tydlighet. Där får man vara tydligare och väldigt noga med att visa vad som är bra och inte bra. Och det gör jag på olika sätt beroende på hund. Allt jag gör individsanpassas. Och jag tror inte jag skulle komma så långt med dem som jag gjort om jag bara korrigerat dem.... Eller?


  


Jag försöker lära mig träna alla hundar, inte bara de mjukare och enklare. Utan även de hårda och tuffare som inte är lika enkla att övetala.

Det som är tragiskt är att många tror alla hundar fungerar lika. Att alla fungerar inte som en BC. De har fördomar om hur vissa tränar sin hund, att den är för hård. Tråkig läsning att läsa när de ska slå ned på varandras träningssätt. Trångsynthet kanske?


Jag kan uppleva att de som använder sig av belöningsmetoden eller vad den nu ska kallas, där man inte säger nej, kanske inte har så lätt att lära ut till oss med andra typer av hund. En Nike tex... Där har jag inte många som kunnat hjälpa mig! En kvinna, Frida Sundberg, eller numer Wallén kan det. Hon är bra på alla hundar, och hon ser att en BC inte fungerar som en schäfer och tvärtom.

Det är sällan man ser en schäfer eller rottis tränas med bara det sättet, kanske finns det en anledning? För det kan ju inte vara så att dessa ägare är så mycket sämre ägare än andra? Eller?


  


Alla tränar på det sätt de tror på. Inget sätt kan var fel. Jo visst att man slår sin hund eller sådant. Men den som vill träna med klicker gör det, den som vill blanda gör det, den som vill vara tradtionell är det!


Varför kan bara inte acceptera att vi är olika, varför måste vi slå ned på den enas sätt, eller snacka skit om den andres sätt?

Gläds åt varandra att man hittar sitt sätt att träna hund. Mitt sätt behöver inte vara rätt för dig och ditt sätt behöver inte vara rätt för mig. Men ändå ska vi väl kunna träna i hop, och kunna vara vänner ändå?


  


Viska skulle mycket väl kunnat tränas med bara belöningsmetoden, men jag skulle vilja se Nike!!! Haha, det hade kanske inte fungerat lika fint.


Nike kanske man måste hålla i kinderna och läsa paragrafer för, medans Viska håller man en hand under hakan på. Vad är det som är så hemskt med det? Är jag elak?


Vart är vårt hundSverige på väg? På Bruksa ska du bara använda belöningsträning annars är du för hård! Tar du i din hund går de i taket! Om du blir arg är du en dålig förare! Oj jag orkar inte dra upp allt här som höres uti hundvärlden!

Petar du på den med foten sparkar du den....


  


Varför ska man göra om dem till människor? Och prata med dem hela tiden? I min flock är det kroppskontakt som gäller. Visa tänderna, ett morr, nagga varandra, tvätta varandra, ligga och tugga på varandra. Jag hör dem inte prata konstant med varandra! Det räcker med en blick, en svans uppåt eller dylikt.


I min flock använder vi mycket kroppsspråk, både bra och nejträning. Jag är inte rädd för att ta i min hund om den uppträder oacceptabelt (tex skäller på en granne, eller ska jaga katten) Men däremot anpassar jag alltid efter individ.


Jag älskar mina hundar och jag gör allt för dem att de ska må bra.

Jag respekterar de som inte tränar som jag, kan du säga det samma?


       


Av Ingela Karlsson - 4 december 2010 23:00

Är man egen företagare är man nog aldrig ledig. Jag klagar inte när jag skriver det utan bara inser det.


Jag känner det som en förmån att vara egenföretagare och kan lägga upp mitt liv, mina arbetstider till stor del så det passar mitt sätt att vara. Sedan går det inte alltid att få som man vill, mjen grunden är så för mig.

Jag älskar nästan alltid att jobba.


I dag har vi gjort sådant jobb som måste göras, men inte är något roligt jobb. Kollat pälsar.


Skoj har varit med och jobbat hårt. Hon har legat i skiten, i bädden och i ensilaget och i snön om vart annat. Hon luktar inte hallon kan jag väl säga. Men det är väl bara att vänja sig att har man en arbetande vallande BC så luktar de så! Kan ju liksom inte bada henne jämt, det är ju inte så bra! Fast i dag var det gränsfall.


Efter det var det hem och duscha och ta på sig ren kläder som inte luktade får.

Och steka 5 kg köttbullar.... Som tur var så rullade farmor och mamma dem åt mig! Så jag behövde bara steka dem! TACK!


Så nu har vi stekt 8 kg köttbullesmet till köttbullar! Så det ska räcka till jul. De första ter kilona jag gjorde tidigare i veckan är det 40 st kvar av..... Och det är inte jag som tjuvat dem...


I morgon är det valpkurs och allmänlydnadskurs.


      

Av Ingela Karlsson - 3 december 2010 22:30

Det kanske man skulle prova?

I går skjutsade jag mamma till banken och affären för att hon skulle få handla!


Det gick bra jag fick med farmor med.  Skönt att slippa gå med varorna.


Mammas varor bar jag ned i mörkret och i snön! Ännu inte skottat så det är en smal upptrampad gång!


Finns det någon därute som är arbetslös och kan tänka sig skotta till en äldre kvinna vid behov? Hör av er i så fall!!

 Är ju inge latmansgöra direkt. Andreas skottar ju hemma i parti och minut. Och det är en del att skotta för hand. Men han blir vältränad! En snöslunga vore inte helt fel! Men lite svåra att få tag i!


  


Fodrat tackor och sedan vallat ett kort pass med Skoja!

Eve  ar och tränade agility hos Anette Nordenstad. Det hade gått bra. Skoja hade provat tunnlar och Viska var inte klok! Lydde inte alls, och jag gissar på att ett och annat gläfs slank ur....


Jag var på hazard hos Ann emd stadsgrupp 1. Lugnare än förra året men kul hade vi ändå! Alla rev och slet och jagade runt bordet!


Eve kom lite senare med tjejena och Nemo blev så glad när han såg det var Söt Viska som Heléne säger!


Kvällen resulterade i en leksak åt Nike!!!


Jag har inte tur i det här eller spel,  men jag har tur i kärlek!


        

Av Ingela Karlsson - 3 december 2010 22:15

... men menar en annan?


I dag har det varit möte. Och det var ett intressant möte med dålig uppslutning.


Jag blir så trött på att folk inte tar till sig saker, att man ska vara rädd för förändringar, inte våga göra något nytt.


Att man ens orkar anstränga sig! Men man får se hur länge man orkar när man bara blir motarbetad! Eller orkar gör man, men jag har annat att lägga min tid på!


Att inte kunna ta kritik på allvar och göra något åt det är inte bra! Får man vea dåliga saker ska man väl notera det och sedan försöka lösa det?


Om det inte vore för att man måste så vete sjutton!

Av Ingela Karlsson - 2 december 2010 14:30

I bland undrar man hur en del tänker. Nu när det är så kallt och varit så mycket snö så jagar vi inte med hundarna på vår mark. vi fodrar våra vilda djur för att de ska överleva och inte anstränga sig i onödan.

Alltså, låta dem vara i lugn och ro. Inte gå med hundarna där man vet de står, inte gå med hundarna lösa om de sticker.


Men så hör man lite här och där att folk jagar med sina hundar. I denna kyla till at börja med och den mängd snö som är! Stackars hundar. Men sedan det viktigste. De vilda djuren!


I morgon ska jag skjutsa mamma till bank och affär. Så hon får handla och så. Hon kör ogärna nu om hon inte måste. Förståndigt!


Måste skotta hos henne med. Andreas får göra det när han hinner. Det är ju inte lite snö!


Cillas fina Sessa på träningen!


  

Av Ingela Karlsson - 1 december 2010 11:45

Men ack vad härligt! Jag älskar vintern, jag älskar snö! Jag älskar sol! Och i dag har det varit jättehärligt väder!


-20 grader är väl i och för sig lite för kallt kan jag tycka men det går det med. Vi har fodrat en grupp tackor.


Skoja fick ett pass på 7 tackor som jag plockade ur och tog ut ute. Där ute behöver de inte pulsa i snön, i deras vintefålla för det är upptrampat. Perfekt att köra minivallningar i. Det är väl ungefär som en 25:a. Man får ju köra lite i alla fall. För det går ju inte nu att träna på fälten med dem i snön. Känns inte så jäkla snällt. Det är skillnad om vi måste flytta dem då får de väl allt gå.


  


I dag kändes det som om hon börjar hitta balansen igen. Har gjort en övning för det som jag glömt bort.

Känner att jag borde träffa Kennelmamma snart och få ett par ögon på oss.

Hon är så duktig min lilla stjärna. Höger och vänster klarar hon riktigt bra. Visst blir det galet i bland. Men man ser att hon i bland är på väg åt fel men så väljer hon rätt. Då ler jag!

Detta med vallning har tagit mitt hjärta! Och även lilla Skoja!


  


Sedan blev det promenad med alla dårar. Witch stod bara och skrek! Rakt ut! Hon klarade inte -20 grader och pulsa i snö! Så hon fick vara i bilen. Luzzan var med en snabb stund sedan ville hon in med. Men de andra stollarna bryr sig inte. De springer och springer och bara älskar detta vita!


Det som är fascinerande är att Skja varit ute med oss med djuren i kanske 3-47 timmar i -20 grader. Det jag gjorde var att jag la på ett fleece. För jag vill inte hon ska vara för kall. Hon har ju varit med och jobbat med djuren i dag, inte bara träningsvallat. Först jobba och sedan ligga och så jobba så ligga. Men hon noterar inte kylan när hon är med djuren. Hon har inte lyft en tass. Hon har varit med och är helt koncentrerade på det hon ska, djuren!

Hon är enastående denna 15 kg klump....


    



Skapa flashcards