Guldhund

Alla inlägg under januari 2014

Av Ingela Karlsson - 13 januari 2014 20:00

I lördags hade Lorna 50 års festoch hon fyllde i går. Vi var ngt som hade gjort lite show till henne.... Och herregud så roligt vi haft. Under planering och genrepet var det månag skratt!


Lorna frågade om jag ville vara typ värdinna och det tackade jag till. En ära måste jag säga!

På dagen tränade vi och sedan var det dukning och sedan hem för att göra sig i ordning!


Andreas tog ut hundarna på en rejäl sväng! Så han fick sköta allt annat runt om. Sam, djur och hem! Men det fixar han bra!


Vi hade otroligt roligt!


I går var det uppe med tuppen! Andreas väckte jag typ 11 han kan sova hur mycket som helst! Jag var uppe vid halv 7!!


Vi hjälpte dem att städa i dagoch styra lite. Sedan var det hem för att jag hade uppstarten på aktivitetskursen. Jätteroligt att vara i gång med den gruppen igen. Det är ett gäng som hållt i hop ngr år och kört denna typ av kurs. Vi har en ny i gruppen men inte ny för mig. En underbar tjej som jag tycker väldigt mycket om!


Vi var ute och gick hundpromenad med olika övningar. Kursen går ut på att göra aktiviteter och träningar för sådant som vi råkar ut för i vår vanliga vardag! en rolig dag med fina männisor och fina hundar!


Sedan hem och nu började jag blir trött!


I dag har jag skjutsat Sam till bussen, kelat med tackorna! På fredag ska de bli klippta och fina!

Hundarna har fått sig en promenad i det härliga vädret.... det blir ganska lugnt denna dag då de ska simma. Och d får ju simma ganska mycket så måndagen innehåller inte så mycket aktivitet,


Segra har fått lite inomhus träning!

Vi tränar på ingångarna framifrån. Måste försöka komma på olika kommando på det så hon vet vart hon ska direkt hon startar på en inkallning!

Vi jobbar mycket med att träna på att sitta vackert från vanligt sittande. Tanken med det är att få ett kraftfullt uppsitt. Vi har testt ngt gg från ligg. Hon gör det bra men har lite rörelse på  baken då. Men jag bryr mig inte just nu, hon måste förstå vad jag vill först.

Vi har tränat mycket rörellser inför kommande fjärr. Men det har jag lagt lite på is. Hon löper ju ju och jag ser hon är lite svajigare i kroppen just nu! Så det ligger som sagt på is!


 


Mycket bakdelsträning är det med. Snabba läggande både framifrån och vid sidan. Jag tycker hon oftast gör dem fint.

Vi tränar lite hakan i backen. Det går ganska bra. Hon har haft svårt att lilla rakt med bakdelen utan vill gärna tippa efter en kort stund. Så just nu ligger fokuset på att få hennes kropp att klara att ligga så. Vi bygger upp det sakta men säkert och hon har svarat bra på mina tankar i det hela.


Jag älskar att träna henne. Att få träna schäfer. När Nike och jag körde som mest var den roligaste tiden i mitt hundliv. Nike är mitt allt. Hon har gett mig så mycket glädje och så mycket förtvivlan. Och så enormt mycket kärlek.

Och så mycket roliga träningar.


ÄNTLIGEN, är den återkommen min träningsvilja!

Jag älskar att träna mina andra hundar med, men att träna schäfer är ju lite mer Ingela. Det är ju jag. Jag känner igen mig där.


Så Segra ger mig ny energi att vilja träna hund igen.J ag tappade allt sug för hunträning efter SM 2010, och inte förrän nu förstår varför. Jag har nog trott det var för att jag inte visste vad jag skulle satsa på efter det.

Nike hade varit avställd 7 mån då. Har inte hittat ngn inspiration sedan dess trots underbara människor runt mig.


 


Att inte få träna schäfer, det är nog inget alternativ. För nu tycker jag det är roligt att träna även med Viska och Skoja igen! Suget bara ökar faktiskt! Och jag älskar känslan. För det är ju jag, träna hund!


Ni ser ju själva på korten. Schäfer is da shit!


   


Segra är min nya inspiration till träning av samtliga hundar. Hon är så rolig, egensinnig och så fruktasnvärt go! Och tokig. Hon älskar att komma och grisa med leksakerna på mig. Jag har eggat henne till det då vi hade vissa diskussioner om det här med vems sakerna är som mindre.

I dag kan jag inte värja mig mot henne när hon grisar på. Jag skrattar och sedan spårar det ju ur! Precis så där glad och tokig som Nike var. Man kunde inte låta bli att skratta. Bulldosers, de bara plöjer sig fram! Ja herregud vad det är roligt igen!

Hon ger mig det jag behöver få ut själv av hundträning för att kunna ställa om och träna en helt annan hundtyp som inte är lika mycket  jag, men som jag uppskattar nu igen!!!


Misstro mig inte nu. Tänk inte att jag inte gillar mina BC, det gör jag! Skulle aldrig byta ut den för ngt i världen. Fördet har funnits spekulater på båda två. Jag tror ni som känner mig förstår vad jag menar.


Som tur är har jag en karl som inte försöker styra mig och min hundträning. Han ställer alltid upp med att fixa allt när jag för omkring. Han är för bra för mig. Ibland kan jag undra hur han står ut.


På kvällen var det sim igen. Hundarna fick simma rejält. Nike fick simma 20 min och de andra massor.

Vi tränade Indra att gå i poolen och hon skötte sig riktgt fint. Hon är så himla go!


Av Ingela Karlsson - 10 januari 2014 22:15

Jaha ja...

 I tisdags var det möte på skolan först och så specialsök på tapeten. Susanne är bra och lugn. Segra skötte sig riktigt bra. Hon löper men det märks inte ett dugg arbetsmässigt. Nu har hon bara löpt sedan sin 10 månaders dag, men i alla fall. Hormonerna är ju på g!

Jag hoppas innerligt hon som mina tidigare arbetshundar inte blir påverkade av löpet så de går ner sig! En av mia arbetshundar var så, Lakritz. Min fina älskade Lakritz.


Specialsöket är roligt och man ser de blir trötta fort av det mot en promenad! Haha de är så söta. Indra var en stjärna i dag med Hon klipper allt fort och räknar ut. Klockren.


And skulle börjat jobba tisdag men ligger däckad i feber. Hualigen.


I onsdags kokade jag 27 kg lever och skar nertill godis! Mumma för hundarna!Jag som är så kvacklig mot lukter och dregel, klara lever utan bekymmer! Syrran vägrar komma hit då---


 


Torsdagen innebar träff med tjejerna på bruksa. Körde mest Viska och Skoja. Segra fick komma ut en kort stund. De gick bra och jag är så nöjd med Skoja och hennes vittring. Den är långt från bra men vi börjar komma tillrätta med den! Phu....

Viska är allmänt galen. Och så förskräckligt otränad. Jag skäms! Herreud! Detaljer är puts väck. I fria följet kan hon släppa mig en halvmeter för att tro hon ska få en boll! Hrmf, spark till mig!


Efter det for jag till Marie med Nike för hon skulle få lite el. Hon fick simma 12 minuter först, vilket hon älskade så klart. Hon var lite galen som vanligt när hon kom in på madrassen.  Marie får hålla i elapparaten tills jag lyckats brotta ned henne med ett skratt! Älskade hund vad hon är rolig. Och galen.



Hon är ju sämre så är det ju bara. Marie tycker hon håller sig jättefin med det hon bär på i sin trasiga kropp. Och jag håller med, vilken annan hund hade lagt av för länge sedan.

Jag är så djupt tacksam för varje dag med henne nu. Kan inte se mig utan henne. Vem är jag då?


      


På kvällen for jag nertill Ekbäckens ridhus för samträning i Vikens BK. Körde först Viska som klarade miljön superbra. Ngr gånger hon tittar och hukar lite, missar mig just då men kan släppa det strax. Skönt.


 


Efter det fick Sergra komma in. Tänkte inte göra så mycket mer än att kolla hur hon äri ny miljö ed massa andra hundar runt sig. Inga problem! Stabil och var fokuserad på mig. Hon imponerar! Duktig tjej.


I dag var vi på möte i Viken. Det gick riktigt bra. Känns som ett ljus i tunneln. Och jag behöver den där strimman kan jag lova.


Lite annat att göra i dag. Gått med hundarna förstås men det skriver jag ju inte jämnt det är ju liksom så bara.


 


Segra fortsätter och ha grymma inkallningar i skogen. Jag lovar er hon vänder på en micromillisekund om det nu finns. Och då får hon sin bästa belöning, den gula bollen som hon får ha en kort stund som belöning. Hon är så fantastiskt duktig på att komma och lämna av för att sedan fortsätta springa som en dåre! Hon har ju lite habegär men här syns det inte. Hon släpper blixtkvckt på loss!


I början av promenaden är hon helt tokig, då kan hon springa 1-200 m bara rakt ut i det blå för attvända och komma i samma fart för att sedan dra igen. Första 15 min är så. Denna livsglädje hon visar kan göra mig så varm och jag ler alltid, och så tänker jag: Hur kul kan det va?





Av Ingela Karlsson - 6 januari 2014 22:45

I lördags så träffades vi några stycken och spårade. Eva med Under, Anki med Bomsa, Eve med Vittra och Lotta med Stella, . Och så vi då förstås.


Helt otroligt att kunna spåra på ett fält 4 januari! Jag klagar inte. Lite snö skulle vara bra ur ngr synvinklar.

+ Mindre skitiga hundar!

+ Ljusare på kvällarna

+ Mysigt

+ Minusgrader


        


Fast det räcker med 30 cm cnö och 5 minus om man fick bestämma. Men det får man ju inte som vanligt!


Spåret då... Jo Segra fick två spår. Ett markeringsspår och ett vinkelspår Ca 350 m tillsammans kanske? Eller 300m?


Första spåret var ett rakt, med 3 markeringar. Hon gjorde de två försa super! Nya belöningssättet har verkligen förändrat hennes syn på detta med att markera. 3 markeringen så beönade jag med godis i dosan.... Det skulle jag inte gjort...

Slutdosan var helt ointressant.... På en fel belöning räknade hon snabbt ut att det inte lönade sig att lägga sig! Tokhund! Fy Matte!



Vinkelspåret gick väldigt bra. Jag fortsätter atthjälpa henne lite lite. Hon börjar verkligen förstå detta med att analysera. Duktig tjej. Var kanske 5 vinklar.


Utvärdering: Mycket nöjd med henne. Markeringarna fungerar bra nu om jag belönar rätt. Vinklarna går framåt. Ett bra tempo, kan dra i bland om det är lite längd mellan godiset. Bäst går hon på lever. Korv är inte kul. Torrfoder skiter man i helt!


Hon har lätt att koncentrera sig i spåret. Störs inte av att det var 4 människor och 1 hund med på markeringsspåret!


Älskar denna hund. Så enkel och så underbar.



Nike fick ett spår med. Hon stannade och tog ett par godisar faktiskt! Hon tycker det är kul fast det går fort och farigt. Men hon är ju inlärd på bruksmodellen och jag strular inte med henne, det är ju bara för aktivering.


Alla hundar gick bra och vi hade en härlig dag! Fika intogs när mörkrt kom för då hade timmarna bara försvunnit!


Söndagen blev det en långpromenad och sedan ett spår till Segra och ett till Nike. Segra fick ca 270 m och Nike 200 m. Nike var full fart på men tog en och annan godis.

Segra gick riktigt bra. Hade både markeringar och vinklar i. Bara två markeringar. Mycket nöjd. Låg lite brett där det var sidvind. Duktig tjej!


I dag har det varit sim....  Herregud vad roligt vi har. Man har inte roligare än vad man gör sig!


Ikväll var det klänning och högklackat då det är baldag! Ja det är inte helt enkelt att springa i våta utrymmen i höga klackar! Adelia och Lina med var finklädd. Henrik är lite svårare att drilla. Adelia hade ordnat lite fint att äta. Hon är en stjärna på att få till en mysfaktor! Och på att laga mat.


Vi simmade lite tidigare i dag, och Lina simmade före oss. Skönt för henne att slippa städa efter oss!

Av Ingela Karlsson - 3 januari 2014 18:00

I går for vi, Adelia, Heléne, Annica och jag ned till Jami Hundsport för att träna i deras hall.

En mycket trevlig hall. Varmt och skönt. Och vilket underbart underlag! 6-18 m tror jag, men vi fick en del gjort där trots vi var fyra på mattan som mest!


Adelia kom sist.... hon kollade runt lite i Västervik.... Mohahahahaha Hon var inte glad kan jag säga, Men vi fick i gång henne!


              


Sedan hade jag bokat en simtid med till Nike och Bianca! Och vilken pool!!! Att komma i poolen gick ju bra efter att jag inte tagit reda på hur det fungerar innan..... Fick ner en ramp man fick vika ned. Inte optimalt för Nike men det gick bra. Sedan stod hon på bassäng kanten. Jag funderar lite på hur hon ska komma i.... jaja hopp i säger jag och hon hoppar glatt i...Inte optimalt... för henne.... Men hon är ju badgalen så det gick ju bra. Gick och muttrade lite över hur man fick i dem, för mig själv....

Bianca fixade det superlätt!


Men perfekt med så lång pool! 9 m. Nike som är långsimmad är det perfekt för!

Efter 10 min ska ju Nike vila..... hur får jag upp hunden gick jag och filurade på... Lyfter upp? Hissar upp? Hrmf....

Ringer på Adelia och säger jag vet inte hur jag ska få upp hunden! Hon väger ju lisom strax över 40..... man lyfter ju inte bara ur henne liksom!



Vi listar ut att det är en ramp som går att höja och sänka... har inte sett den.. den var på botten i poolen där man gick i....

Haha Två kloka huvuden. Adelia hissar upp den där mojängen som Nike får ligga och vila på. Skrattar åt mig själv. Varför inte ta reda på hur det fungerar innan man stoppar hunden i poolen?


Så i efterhand tycker jag det var ett superfint ställe. Inte optimalt med i och ur pool för en rehab hund som Nike. Men hon klarar det. Och jättefint med dusch och blås som man har tillgång till. Där kommer jag simma Nike varje gång jag är där och tränar, helt klart! Mycket bra! Älskade poolen. Man kunde gå runt med....

Och Nike älskar simmet och mår så bra av det! Älskade älskade hund!



Viska, Skoja och Segra fick ett pass var. Viska fungerade fint i miljön. Ngn gång kikade hon lite och funderade på om det var otäckt eller ej. Men sedan jobbade hon på mycket fint i miljön!

Skoja brydde sig inte heller. Hon gjorde två fina vittringar. Känns som det börjar lossna kanske? Dutig tjej!

Segra testade jag i miljön med att kasta i väggen och låta lite och vara nära väggar. Inget det heller. Hon är verkligen stabil så. Hoppas det håller i sig.



Ett plus med henne är att hon har väldigt lätt att släppa det runt om henne när vi jobbar! Hon fick göra lite av varje! Duktig tjej! Ingångar är lite bekymmersamt då hon sätter sig framför med baken ut mot mitt vänster.... Väggar väggar och väggar till hjälp!

Nöjd med dagen. Dessutom provade jag ett par Lundhags byxor so jag beställde och får nästa gång vi ska dit!


Tack tjejer för bra träning.



När jag kom hem hade de precis fått in vår nya ytterdörr. Åh så glad jag var! Andreas och Conny hade fått den på plats och satt igen hålet. Kallt var det, men på med en brasa så! Så nöjd! Händiga karlar!


I dag har jag kokat 27 kg lever. Och skurit ned i små bitar! Belöningsgodis till hundarna De är som galna i det, tom Segra går i gång lite på det.


Trött i rygg och fötter efter att ha stått hela dagen! Hundarna fått sitt men inte ett uns mer!


Av Ingela Karlsson - 1 januari 2014 21:15

      God fortsättning!


Nu är det ett nytt år.

2013  har för mig varit ett bra år och även ett oerhört jobbigt år.


Jag kommer inte ta månad för månad, utan lite olika händelser jag minns.


Framför allt är min familj frisk. Jag älskar dem högt. Sam är 15 år nu och han är ju mitt allt. Vårt allt. Först och främst är det han!

Sedan är ju Andreas en underbar man. Han nekar mig aldrig att träna hund, åka på hundsaker eller så. Han backar upp mig jämt, till 100 %. Utan honom skulle jag inte vara där jag är i dag, det är helt klart! Han reder allt hemma när jag är borta och jobbar, borta och tränar osv!


6 januari somnade Flätan in, Evelins älskade lilla cocker! Det gick hastigt. Så fruktansvärt att uppleva Evelins sorg.


Vi tränade en del vallning men inte som vi borde då vi fick en flock som bara rymde om de gick i annat än en liten hage, Det blev inte de där spontana 10 min passen på hela sommaren. Det krävde planering hela tiden. Och jag gillar det där med att passera och få ett infall och ta ett pass med Skoja! Nu är de borta och 10 nya finns!


   


Viska startades i eliten. En hund som presterar när hon ska tydligen. Jag skäms med den lilla träning jag ger henne Så dåliga förutsättningar. Men hon räddade oss även detta år. På tre starter var hon kvalad till SM 2014. Sitt femte! På raken. Är väldigt stolt över henne. Att kvala till fem SM och dessutom varit i final 2 ggr är mer än vad jag någonsin kunde drömma om med henne. Inte för att jag inte tror på henne utan för att hon är en känslig individ på flera plan. det är inte bara att tuta och köra! Älskade fina Viska!



Vi har även gjort två andra tävlingar.

Ett KM och en start i Viken! Skit var det med det. Fick skott båda tävlingarna.

I Viken hörde jag kedjan rassla när hon reste sig från rutan. Skott. Hon fick ett par skott och skadan var skedd!

Hon gick upp och gick sakta till mig. Snabba beslut! Då valde jag att stötta henne genom de andra momenten och jobba upp henne Hon gjorde det inte som hon brukar men vi jobbade upp oss. Efter att ha jobbat upp oss så pass att hon fick till en 10 på vittringen så bröt jag! Vill inte lägga mer på hennes fjärr då vi faktiskt fått den att fungera nu efter alla dessa år efter slagsmålet bakom henne. Höll huvudet kallt och tog beslut att gå av och tokbelöna henne. Trots allt så nöjd med henne!


 


KM på vittringen. Skott. Hon gjorde klart det momentet trots hon var livrädd och jag hejade och tjoade. Bröt efter det men hon var positiv! Ångrar jag startade då jag var tveksam till det då hon fick skott i Viken ett par veckor innan!


Sedan blev det inte fler starter. Har inte vågat belasta henne då efter Viken även var med i Värnamo och där var vi vid en typ skjutbana. Och där fick vi ännu mer skott på oss.


Jag hoppas innerligt hon inte är förstörd! Vi ska väl göra ngr starter 2014 om det fungerar med ljuden.

Vi har ialla fall kvalat in på typ 306 p och i dag ligger vi på 4:e plats! Helt osannolikt! Första året kvalade vi in på sista plats, sedan har hon legat 15 i topp tror jag! Hur gick det till? Det frågar jag mig då och då!!


Vi får se om det blir ngt SM i år. Långt att åka. Viska gillar inte att bila. Är det värt det för 15 min tävlande? Tveksamt som jag känner i dag!


Skoja då. Hennes år har varit ett mellan år. Skadade sig i vallningen i maj. Full fart i en sluttning uppför en asfaltskant är hon skulle stoppa en tacka som bröt sig ur!

Det slutade med en bogoperation. 2-3 mån föll bort.

Skulle startat i eliten med henne men har inte tränat henne ngt knappt. så hon blev inte klar. Så jag strök oss! 



Fast vi startade KM i klass 3 och vann! Det var ju lite kul måste jag säga då det blev lite panikträning dagarna innan då jag bestämde mig för att starta för det var kul! Och det mesta satt kvar! Lite missar förstås, men superduktig!


Skulle startat IK 1 men inga tävlingar inom rimligt avstånd. Sista Karin kursen fick hon beröm att hon aldrig sett henne så bra! Då gick hon kalas! Tog allt jag sa tror jag!



Nike har året varit bra med. Kroppen är si och så med. Men hon har fått simma, promenader, skogen, uppletande och lite spår. Lite lydnad och apportering. Bara att inse att hon är galen i huvudet, typ 1 år medans kroppen är mer än10 år i alla fall. Jag älskar henne så mycket.Varje dag hon är kvar är en gåva. Några tårar fälls dagligen numer,  för jag vet att tiden med henne minska. Hon har alltid funnits ett steg bakom mig. Alltid. Enastående hund.


  


    


Witch och Molle är ju bara med och går och har det loppigt! Molle får träna lite lydnad i bland det tycker han är så skoj. Witch har hållt sig frisk i sina lungor.Hon blir 11 i feb. Vem trodde hon skulle bli så gammal? Sviterna efter en linginflammation har gjort att vi är så rädda om henne! Henne klickar jag lite med på skoj. Bara hon ser mig ta godis och klicker tränar hon ligg! De snabba lägganden kan man döda för!


   


Sedan kom ju Segra in i familjen hastigt och lustigt! Min Rapports valp dog endast fem dagar gammal. En tecknad. Blev erbjuden en grå, men tackade nej. Vill inte på ngr villkor har grått. Jag kan tycka de är snygga och fina men jag vill inte ha grått. Jag väntar tills en teckand bra hund föds.

Den var redan född. Av en slump återkom jag till Qbaz hemsida, jag var där och valde mellan dem och Rapports i januari där ngn stans.


Hur söt är hon är? Mopsig hon ser ut!


           


Det stod de hade en tik kvar. Och efter ett samtal står det klart de har den enda tecknade valpen i kullen kvar! ÖDET jag älskar dig!



Efter lite styr och prat var hon tingad! Och herregud så bra det blev! Jag älskar henne från dag 1! Hon blir en värdig efterträdare i Nikes roll. Finner inte ord att beskriva henne. Hon bara är en Ingela hund som andra brukar säga.

Galen stollig knäpp tokig rubbad, men helt bara underbar! Vilken hund! Vi klickar!




Rival, min häst som numer inte är min. Jag överlät honom till syrrans familj i maj.


Vi har våra får som vi njuter av. De behövs för att vi ska andas och tvinga oss leva ännu mer i nuet! Vi har runt

70 tackor som vi tycker så mycket om! Och våra baggar Arne och Evert förstås!


Daggan med sitt lamm som hon sedan förlorade. Jag grät i flera dagar när hon gick och skrek efter sitt lamm.


 


Nu är 2013 slut. Jag hoppas för egen del det ska bli ett mindre tungt år 2014. Kraften har sinat. Har inte haft mycket ork till att umgås eller så. Men jag vet att mina vänner finns kvar. Och jag är på benen igen!


 


Tack alla fina där ute! Tack för all hjälp med min träning!


Ett extra tack till min alldeles egna SM stab! Ni är fantastiska! Utan er vore det inte hälften så kul!


Tack till er alla som stöttat mig hemifrån, alla hejarop, sms, fb, telefonsamtal och för er överraskning när jag kom hem.

Jag tror faktiskt inte ni förstår hur mycket jag uppskattar er! Ni är de bästa att ha runt sig! Varenda en av er!


                                               



Ovido - Quiz & Flashcards