Guldhund

Direktlänk till inlägg 15 januari 2012

Flockbråk! Rang. Vakta?

Av Ingela Karlsson - 15 januari 2012 12:00

I dag har har jag haft kurs och det har gått bra. Vi jobbade lite med självförtroende övningar i dag för hundarna. De och mattarna och husse skötte sig perfekt. Duktiga ekipage!


Sedan hem och och styra med annat, tina upp till att börja med.

På em var det lite träning med Skoja, hantering av vittringspinnen.

Satt på golvet med benen som ett V. Skja till höger om mig, och så kommer Nike framför mig. Skoja 16 kg kliver fram mellan oss och ska vakta mig. Nöt! VIsar tänderna och morrar till åt Nike 43 kg.


Nike höjer svansen lite och det rycker i läppen och pang. Skoja flyger på henne! Denna lilla skit. Nike blir inte superglad och trycker ned henne mellan mina ben mot mig... Jag lutar mig lugnt bakåt och tänker att jaha nu är det dags att ta ner henne på jorden. Där sitter jag med två hundar i knät...

Skoja, inte den smartaste, svarar. Nike blir riktigt arg och mosar ner henne mot mig. Varpå Skoja inser att det här var nog inget bra beslut.

Jag ålar mig bort och så var det klart. Nike är väldigt väldigt bra i dessa situationer. Hon slåss inte, hon bara fostrar tills Skoja visar att OK!


När man sitter i deras höjd och ser Nikes gap, inser man att hon är både stor och stark. Hualigen om hon skulle bli så arg på mig!

Efteråt så skulle Skoja gömma sig bakom mig, fortfarande är jag på golvet. Nike kommer fram och lägger huvudet på min axel med Skoj till höger. Det är knappt Skoj vill lämna mig. Men hon inser där att beslutet var inte ett av hennes bästa för dagen.


Då tänker säkert fler av er, att du låter dem! Du är ju ledaren!

Och där finns det föera sätt att styra en flock. 


Mitt sätt att styra flocken är att se till den fungerar, alla känner sig trygga och vet att jag tar smällarna utåt, det är ngr av sakerna som är mn uppgift som flockledare.


Men sedan, att rangordna dem under mig, det lägger jag mig inte i! För det kan jag inte styra så det är fungerande. Jag kan avleda och ta i sär, men då har de inte sina klara platser i flocken i mina ögon. Och då kan man få mer bråk i vardagen. För då har de inte gjort klart rangordningen.

Jag har alltid haft många hundar, bara tikar förutom Molle, och aldrig haft stora bekymmer. Ännu! Den dagen kommer säkert då det inte går att göra som jag vill. Då får jag lösa det på annat sätt. 


I min flock får de göra upp själva och jag har inte ngn gång ångrat det. De har däremot skött sig, kunnat läsa hund bra och fungerat väldigt bra med alla hundar som kan läsa hund. Och det har aldrig blivit stora slagsmål utan fostrande bråk.


När Mormor blev gammal och Belleza ville ta över var jag tvungen att gå in och styra upp dem. Då var jag tvungen att gå in och peta i rangen mellan dem. Men det var för annars hade Belleza tagit Mormor och det hade inte hon klarat fysiskt. Hon vägde 30 kg och rottisen 45.

Och direkt började problemen i flocken. De skötte sig när jag var med, men Belleza såg sin chans att trycka till Mormor annars. Det blev jobbigt att lämna bort dem, jag fick dela på dem om ngn annan hade dem.


Sedan är jag självklart med och styr upp OM det skulle behövas för ingen ska ju halvt bli ihjälbiten. Fast det har aldrig hänt, det har bara fungerat hur bra som helst.

Nike skulle sticka upp mot Belleza, Nike var drygt 1 år tror jag. Men jag vände ryggen till. Och så var det klart. Det låter ju inte kul och det är inte kul. Men det fungerar för mig.


Jag vill att min flock ska vara hundar, fungera som hundar och inte som en flock människor. De får prata hund med varandra, de får säga i från att de vill vara ifred. Men de får inte vakta mig, eller mat tex.

För det kan bli en fara för andra hundar som bara passerar ovetandes. Och det har jag sett för mycket av, hundar som får vakta ryggsäckar eller godisburkar. Och det är helt OK!

I min värld är det förbjudet. Det är min mat. Min godisburk. Mina leksaker.


Allt är mitt och hundarna får låna det av mig eller få en godis. Men tills dess är det mitt, bara mitt. 

Just nu har inte Skoja fattat det ännu. Hon tror hon får vakta mig eller märgben på bänken. Men det får hon lära sig att det inte är ok på ett vänligt men bestämt sätt. Vi är en god bit på väg och hon har varit värst hittills.


För oss fungerar detta sätt jättebra. Men jag har full respekt för att folk gör på andra sätt. Man måste hitta sin väg att vandra! Så man tror på det man gör och mår bra av det.

 
 
Yvonne & Spike

Yvonne & Spike

24 januari 2012 13:08

Kan du inte be Andreas fota dig nästa gång de står i knät.Jag kan tänka mig att du var lite vit i ansiktet.
Nu håller jag på för fullt att skaffa sponsorer.Hm det är inte så himla lätt men det ordnar sig.Jag hoppas Hanna har hittat några oxå.

http://askrikes-spike.bloggplatsen.se

Ingela Karlsson

24 januari 2012 13:09

Ja vit vet jag inte men liten kände man sig!
Det är ingen som ringt Loppas om sponsring... Får väl se om ngn ringer....
Haha han skulle få fota om han var med! Såg nog kul ut!

 
Yvonne & Spike

Yvonne & Spike

24 januari 2012 14:03

Hihi jag kommer nog att ringa.....vänta du.
Jag vet inte om man kan ha hur många som helst.Jag menar
typ flera sponsorer av samma typ.
Jag tänker på konkurrensen.Herregud vad jag funderar mycket.
Måste man ta så himla mycket hänsyn till allt o alla.
Ibland blir jag trött på mig själv

http://askrikes-spike.bloggplatsen.se

Ingela Karlsson

24 januari 2012 14:06

Du behöver nog inte fundera över det om det inte är foder!

 
adelia

adelia

24 januari 2012 14:23

Ja du vad ska man säga.Att sitta där emellan i första parkett ja inget jag skulle vela byta.Men håller med dig de ska kunna reda upp det själva på nåt sätt men inte vakta mat o matte/husse ,barnvagnar mm..Ja det kan bli farligt i längden,men som sagt olika uppfostrings synpunkter ..både hos djur o människa..Jag mötte en kvinna på himpa en gång o hon hade en schäfer hon gick med.Ja Bianca var väl ca 2 år,då bad kvinnan mig att gå ut på gräset för hennes hund vaktade babyn....herregud säger jag bara.!Och vart tog min talets gåva vägen,ja sa inte ett dugg o bara gick åt sidan haha...Jag måste varit en lugn dag för mig;))
kram

http://www.nogg.se/kungsvikstorpsbianca

Ingela Karlsson

24 januari 2012 16:22

Haha du var lugn vilket skämt! Hon hade en turdag den kvinnan!!! Hoppas hon köpte sig en lott. Bedrövligt att höra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela Karlsson - 26 januari 2015 23:02

För er som missat det har jag en ny hemsida och en ny blogg!   Ni hittar mig på: www.ostanvindens.wordpress.com   Välkomna dit! ...

Av Ingela Karlsson - 9 augusti 2014 13:30

I går var det Kanalettans första tillfälle!   Det gick riktigt bra i alla fall och duktia ekipage!   Tack alla inblandade som hjälpte till!   Segra tar en fluga!     I måndags när jag tränade Segra gick det inte bra! Dessa geting...

Av Ingela Karlsson - 5 augusti 2014 14:45

Nu är helgens läger avslutat!   Vi har haft Frida Wallén här i tre dagar som drillat oss i lydnad. Både lydnad, brukslydnad och BSL lydnad!     Hon har dessutom brutit foten så det var osäkert om hon skulle komma då det var så tätt inpå!...

Av Ingela Karlsson - 30 juli 2014 20:15

Ja nu är det länge sedan igen! Önskar jag hade mer tid att blogga. För jag gillar att kunna titta tillbaka.   Mycket har hänt sedan sist. Eller inte.  SM gik av stapeln och det var en lång resa. 70 mil enkel. Men Andreas var med upp och farmo...

Av Ingela Karlsson - 8 juni 2014 13:15

Har under våren gjort fyra starter med Viska! Hon har skött sig riktigt bra! Hon är inte i toppform. Hon är tung i kroppen. Det märks i fartmomenten. I april kändes det inte utan sedan.   Undrar om det är så det visar sig saknaden efter Nike? F...

Skapa flashcards