Guldhund

Direktlänk till inlägg 5 december 2010

Belönings / korrigeringsträning....

Av Ingela Karlsson - 5 december 2010 10:30

Långt inlägg....


I dag var det jobb med alla djur som vanligt. Mycket med dem i bland och mindre ibland.


Sedan på eftermiddagen var det kurs. Föst ut var allmänhundarna. Där skulle ägarna få prova på klickern och dess magiska kraft. Nu är jag inte den som bara använder mig av den, utan jag tränar ju väldigt blandat. Jag använder klicker, belöningsträning och vad då en del kallar korrigeringsträning, vilket inte är mitt ord på det. Valpkursarna fick också prova på det.


Jag försöker hitta rätt sätt för varje hund och förare, vad som passar just dem.


Jag törs och vill lägga krav på mina hundars uppförande.


Jag har fått mig en känga här och där att jag använder korrigeringsmetoden.... omsatt i deras värld så innebär det att jag bestraffninsgtränar mina hundar och alla mina kursare bestraffningstränar sina hundar. Fått höra att det är tragiskt att hundarna går så fint med dessa metoder.... Ja vad ska man säga. Okunskap är det troligen. Vi slår inte våra hundar till lydnad. Vi leker in det, med belöning i med och mycket belöning och lek, men vi kan säga Nej vid behov med! Är det korrigeringsträning?


  


Omsatt i min värld, så tränar jag som så att jag är väldigt tydlig med hunden att tala om vad som är rätt och vad som inte är önskvärt, eller fel. Men allt beror på vad det är för hund. Nike får man hålla efter hela tiden på ett sätt så hon inte går mig ur händerna med koncentation och stadga. Medans Viska är en vekare hund och ännu mer beroende av min tydlighet. Där får man vara tydligare och väldigt noga med att visa vad som är bra och inte bra. Och det gör jag på olika sätt beroende på hund. Allt jag gör individsanpassas. Och jag tror inte jag skulle komma så långt med dem som jag gjort om jag bara korrigerat dem.... Eller?


  


Jag försöker lära mig träna alla hundar, inte bara de mjukare och enklare. Utan även de hårda och tuffare som inte är lika enkla att övetala.

Det som är tragiskt är att många tror alla hundar fungerar lika. Att alla fungerar inte som en BC. De har fördomar om hur vissa tränar sin hund, att den är för hård. Tråkig läsning att läsa när de ska slå ned på varandras träningssätt. Trångsynthet kanske?


Jag kan uppleva att de som använder sig av belöningsmetoden eller vad den nu ska kallas, där man inte säger nej, kanske inte har så lätt att lära ut till oss med andra typer av hund. En Nike tex... Där har jag inte många som kunnat hjälpa mig! En kvinna, Frida Sundberg, eller numer Wallén kan det. Hon är bra på alla hundar, och hon ser att en BC inte fungerar som en schäfer och tvärtom.

Det är sällan man ser en schäfer eller rottis tränas med bara det sättet, kanske finns det en anledning? För det kan ju inte vara så att dessa ägare är så mycket sämre ägare än andra? Eller?


  


Alla tränar på det sätt de tror på. Inget sätt kan var fel. Jo visst att man slår sin hund eller sådant. Men den som vill träna med klicker gör det, den som vill blanda gör det, den som vill vara tradtionell är det!


Varför kan bara inte acceptera att vi är olika, varför måste vi slå ned på den enas sätt, eller snacka skit om den andres sätt?

Gläds åt varandra att man hittar sitt sätt att träna hund. Mitt sätt behöver inte vara rätt för dig och ditt sätt behöver inte vara rätt för mig. Men ändå ska vi väl kunna träna i hop, och kunna vara vänner ändå?


  


Viska skulle mycket väl kunnat tränas med bara belöningsmetoden, men jag skulle vilja se Nike!!! Haha, det hade kanske inte fungerat lika fint.


Nike kanske man måste hålla i kinderna och läsa paragrafer för, medans Viska håller man en hand under hakan på. Vad är det som är så hemskt med det? Är jag elak?


Vart är vårt hundSverige på väg? På Bruksa ska du bara använda belöningsträning annars är du för hård! Tar du i din hund går de i taket! Om du blir arg är du en dålig förare! Oj jag orkar inte dra upp allt här som höres uti hundvärlden!

Petar du på den med foten sparkar du den....


  


Varför ska man göra om dem till människor? Och prata med dem hela tiden? I min flock är det kroppskontakt som gäller. Visa tänderna, ett morr, nagga varandra, tvätta varandra, ligga och tugga på varandra. Jag hör dem inte prata konstant med varandra! Det räcker med en blick, en svans uppåt eller dylikt.


I min flock använder vi mycket kroppsspråk, både bra och nejträning. Jag är inte rädd för att ta i min hund om den uppträder oacceptabelt (tex skäller på en granne, eller ska jaga katten) Men däremot anpassar jag alltid efter individ.


Jag älskar mina hundar och jag gör allt för dem att de ska må bra.

Jag respekterar de som inte tränar som jag, kan du säga det samma?


       


 
 
Ingen bild

Lona

13 december 2010 12:56

Jag kan bara hålla med. Även jag har hundar som är olika och måste tränas olika.Men ska man vara krass så kan man ju se vilka resultat/framgångar dina kursare har på tävlingar.Finns nog ingen av dessa som klagar på störningar och annat. Konstigt att våra hundar är så trygga och stabila om vi skulle köra "hård" träning. Ursäkta att jag blir lite upprörd ! Men dom som sprider rykten kan väl få vara med på våra träningar för att själva se hur det är. Jag kan i alla fall säga att jag är stolt att få tillhöra dina träningsgrupper och jag skulle ALDRIG vara elak mot min hund !!!!

 
emma och disa

emma och disa

13 december 2010 13:13

Ja det finns många olika sätt att se på hundträning här i världen. Mycket av den står jag för att säga att den är fel, så fel den kan bli. Som kamphundsslagsmål och annat galet, men jag tål ingen typ av djurmisshandel, så varför skulle jag tåla det. Däremot tycker jag att det är konstigt att påstå att man vill hundens bästa och sedan inte alls använda sig av det de förstår bäst - kropsspråket. Det finns ingen hund som pratar förstånd med en annan lugnt och sansat - det är en blick, höjd svans och varnande morrning. Fungerar inte det är det ett tag i halsskinnet på den andra - hör nu på mig. Genast förstår hunden att hoppsan och skärper sig. Man måste skilja på hund, individ, precis som du säger (jag vet inte två bc som tränas lika och hade en schäfer som är mer lik Viska än Nike och en bc som är tuffare än den ;P) och jag skiljer också på momentträning/konstträning och funktionsträning. Ska vi träna in en konst är vi glada och nöjda och leker in det såklart. Men har det med uppförande att göra, något som kan vara livsviktigt för en hund särskilt i vårt samhälle - då måste man ju också ge dem en chans att förstå, för de vet ju inte hur vårt samhälle ser ut. Och då var vi tillbaka på det - hur förstår hunden bäst, vad är deras främsta kommunikationsmedel? Ja, precis. Jag säger som du, och i alla områden - varför inte bara vara öppna och tolerera varann? varför måste alla veta bäst hela tiden?

Jag håller på dig! De gånger jag tränat så som du lärt mig är Disa alltid supertaggad och jätteglad! Min gamla hund gick inte fot på 6 års tid, inte, hur mkt jag än lekte, var glad, hoppade och studsade - tro mig jag har testat allt. Tills en tränare, Dennis, sa : gå tillbaka (där hon släpade) peta henne i sidan, säg Hördudu och gå fram, sen när hon kommer fram beröm massa. - Efter det har jag fått 9,5 och till och med 10. Det måste ju betyda något (och hon mår inte dåligt idag).

http://disaquickstep.blogg.se

 
Martina & Nova

Martina & Nova

13 december 2010 13:54

Hej! Oj vilket långt och intressant inlägg ingela.
Klart man måste acceptera att alla har sina egna träningsmetoder. Vi alla har säkert gått nån kurs på bruksan och vissa tycker säkert att det är givande men så mycket som jag lärt mig av dig under dina kurser har jag inte lärt mig på flera år då jag gått på bruksan och tränat för andra hundtränare. Är så glad att få träna för dig!

På onsdag kommer vi alla med stora leenden och massa julklappar! Det var ju jag som skulle handla. Tänkte ju köpa baguetter och på lägg, julmust mm. Var det nått mer??

Kramis

http://martinaback.blogg.se

 
Carina Håkansson

Carina Håkansson

13 december 2010 14:24

Kan bara hålla med i ditt inlägg och de andras kommentarer, alla hundar är olika individer och kan inte tränas på samma sätt.

http://www.atena-lindy.blogspot.com

 
Yvonne

Yvonne

13 december 2010 14:24

Hej
Det var många kloka ord på en gång.Det jag inte förstår är varför man inte kan glädjas åt andras framgångar o stöta varandra.
Jag kan inte förstå hur man kan lägga så mycket energi på att prata om andra o hur de tränar sina hundar.
Det finns de som inte tränar på samma sätt som jag men jag har inga åsikter så länge de inte är elaka och slår sina hundar.
Jag har en liten tuffing som kräver en fast hand och jag får ha en nagel i ögat på honom hela tiden.
Han är underbar men en helt annan individ än min förra hund som jag inte kunde höja rösten åt för då blev han jättelåg.
Jag kommer från en klubb där man stötade varandra och gladdes åt allas framgångar.
Skitprat existerade inte vad jag vet.Alla kände sig välkomna och vi fick mycket positivt från våra medlemmar.
Så varför inte sammarbeta istället och göra det trevligt både för våra hundar och oss själva.
Om ni har åsikter så säg det istället.Jag lovar att jag ska lyssna och ta till mig det ni säger.
Jag kan inget annat än hålla med föregående talare (martina)jag är ochså mycket glad att jag fått lära känna fröken Ingela och jag har lärt mig så mycket sen jag började där.
(ni som har andra åsikter tycker jag ska ta reda på fakta innan ni pratar skit)
Vi ses på onsdag alla glada....

http://ziggy.bloggplatsen.se

 
Malin

Malin

13 december 2010 14:37

Kan du inte testa med Nike? Skulle gärna se hur många utbrott hon skulle få;)
Ja tycker du gör ett skitbra jobb, båda med dina hundar och att hjälpa oss med våra. Ja ser upp till dig massa o hoppas att ja en dag blir lika bra med hundar som du!!!!! Lyssna inte på va andra säger, i mina ögon är du alltid bäst!!!!
Kram

http://sashaschafer.blogg.se

 
Ingen bild

Lotta Östlund

13 december 2010 15:22

Heja Ingela, du är bäst!!!!
De som far med skitsnack är bara avundsjuka och har säkert aldrig tränat hund för dig. Du är suverän på att hitta lösningar som passar olika hundar. "Dina" ekipage gör bra resultat på tävlingar och det måste väl vara ett kvitto så gott som något på att träningen fungerar. Go Ingela Go!!!!!!!! Längtar till våren så vi får gå kurs igen!!!! Kram!!!!

 
Maria Alstander

Maria Alstander

13 december 2010 16:01

Att så många vill gå kurs hos dig är väl kvitto på att du kan din sak och använder rätt metod för respektive hund. Strunta i vad andra säger och gör det du tror på. Jag skulle så gärna vilja kursa för dig någon gång om bara tiden tillåter:) Kram.

http://marrolle.blogspot.com

 
Veronica

Veronica

13 december 2010 20:37

Du är bästaste fröken!!!
Och jag blir imponerad varje gång när du har nya problemlösningar, när man har kört fast. Och är helt suvären att anpassa träning efter hund, för dom är ju individer.
Och du ,fina kort, som vanligt.
Stora varma kramen till dig.

http://www.cockergrabbarna.se

 
Ingen bild

Lotta o Zebbqn

13 december 2010 21:13

kan inte annat en hålla med alla andra kommentarer...Du e bäääst....och jag har också tragglat kurs efter kurs på bruxa med olika hundar den andra med större mål....som du verkligen taggar mig till att nå Ingela och som sagt kolla hur många som vill gå kurs hos dig...att du tom har kö till måste väl betyda mycket många kramar du e bäst igen

 
Ingen bild

Berta & Pigge

14 december 2010 17:37

Ingela, Du är jätteduktig på det Du gör, både med hundarna och Deras förare/ägare. Några hårda tag har då inte jag sett till under de kurser jag gått hos Dig. Har ju själv en hund som testar och kräver kraftfulla korrigeringar då och då. Skulle det vara fel att "prata" med henne på det språk hon förstår. Förstår hon blir hon lugn och trygg, förstår hon inte stressar hon.
Du är en outtömmlig källa av nya lösningar om något inte funkar. Du har ett tålamod utan gränser. Du ser till varje enskild individ. Du har järnkoll på oss hela tiden. Du är glad. Du har humor. Du är den bästa instruktör jag nånsin haft. Fortsätt så. :-))

 
Sarah, Pippi o Wilda

Sarah, Pippi o Wilda

14 december 2010 20:00

Jag kan bara hålla med om vad de andra har skrivit. Om jag inte hade börjat hos dig hade jag gett upp för länge sen... Du hittar lösningar som passar VARJE hund OCH förare dvs individanpassad träning. Stora kramar till dig o jättetack att du inte har kastat ut mig även om jag har en av de få (två) hundar som ger dig gråa hår ;) Om någon tvivlar lånar jag gärna ut en lätt virrig o egensinnig flat!!!

http://flattar.wordpress.com

 
Louise

Louise

17 december 2010 13:16

Mycket bra skrivet Ingela =)

http://louisek.webblogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela Karlsson - 26 januari 2015 23:02

För er som missat det har jag en ny hemsida och en ny blogg!   Ni hittar mig på: www.ostanvindens.wordpress.com   Välkomna dit! ...

Av Ingela Karlsson - 9 augusti 2014 13:30

I går var det Kanalettans första tillfälle!   Det gick riktigt bra i alla fall och duktia ekipage!   Tack alla inblandade som hjälpte till!   Segra tar en fluga!     I måndags när jag tränade Segra gick det inte bra! Dessa geting...

Av Ingela Karlsson - 5 augusti 2014 14:45

Nu är helgens läger avslutat!   Vi har haft Frida Wallén här i tre dagar som drillat oss i lydnad. Både lydnad, brukslydnad och BSL lydnad!     Hon har dessutom brutit foten så det var osäkert om hon skulle komma då det var så tätt inpå!...

Av Ingela Karlsson - 30 juli 2014 20:15

Ja nu är det länge sedan igen! Önskar jag hade mer tid att blogga. För jag gillar att kunna titta tillbaka.   Mycket har hänt sedan sist. Eller inte.  SM gik av stapeln och det var en lång resa. 70 mil enkel. Men Andreas var med upp och farmo...

Av Ingela Karlsson - 8 juni 2014 13:15

Har under våren gjort fyra starter med Viska! Hon har skött sig riktigt bra! Hon är inte i toppform. Hon är tung i kroppen. Det märks i fartmomenten. I april kändes det inte utan sedan.   Undrar om det är så det visar sig saknaden efter Nike? F...

Ovido - Quiz & Flashcards