Guldhund

Direktlänk till inlägg 2 oktober 2011

Smärta, sorg och vanmakt

Av Ingela Karlsson - 2 oktober 2011 06:45

I dag är det en rktigt lång blogg. Så orkar ni inte, sluta läs. Jag skriver allt detta för att jag vill delge er, speciellt er som vill ha varg till varje pris, om hur det är att bo i med vargen här nere. Men även för er andra och främst för mig själv, att få skriva av mig allt det hemska, det vidriga.


I dag blev en lång dag. Jag gick upp kvart över 5 för att jag skulle åka och hjälpa till att försöka få in de hysteriska fåren, där vargen härjat runt.


Packade till TL / Domarkonferensen som jag skulle på efter det. Rena kläder...


Kom i väg i bra tid. Jag skulle ta färjan från Stegeborg. Hualigen ni som känner mig vet ju hur jag är med båt.

Men innan jag kom dit... Jag körde på rätt bra, för jag var rädd att missa den, och tiden var det ont om i dag så jag ville inte vänta 20 min på nästa vända.


 


Åker igenom Össby... Ser ngt stort mörkt i ögonvrån.... En stor älg, kviga kommer skenandes från tomten och äpplena, över vägen. Jag fick bromsa in rätt bra!


De är maffiga de där djuren. Imponerande.


Lite skakad fortsatte jag i något lugnare tempo. Väl framme hade jag 15 min på mig. Tog ut och rastade hundarna.


När färjan kom var det bara att köra på. Lite otäckt var det fast det tog bara ett par minuter över. Men det var okej.


Sedan åkte jag av och åkte där jag skulle möta han som ägde djuren. De som var kvar.


Framme vid gården pratade vi lite, han åkte ut med traktorn och vagnen som skulle ta hem de stackars djuren.


Detta var på en halvö. Man hade 2 meters väg att komma in annars var det bara vatten runt om.


Han berättade lite om vad jag skulle få se när jag kom dit, så jag skulle vara förberedd kan jag tro, en del kroppar var det inte mycket kvar på för fåglarna, och en del var nya och orörda mer elle rmindre. Men vad hjälpte det. Inte ett dugg, han kunde aldrig ha förberett mig på det jag fick  se under denna dag.


 


Skoja började med att krypa i hop och gå till mig, vädrade. Jag tror hon kände vargens lukt som varit där på natten... igen

Sedan brydde hon sig inte och började inse vi ska valla!

Det första jag får se är en död och fågeläten tacka. Skoja går fram till den, luktar. Sedan brydde hon sig inte om ett enda dött djur.


Jag ska först berätta lite om hur det gick till med vallningen och sedan ska jag försöka berätta om känslan.


Vi började med att leta rätt på dem, Det var en stor betesmark på 11 ha. En vacker mark med ek, naturreservat tror jag dessutom. Vi hittade ett par lamm med en gång. De sprang bara de såg Skoja på 100 m. De gjorde inte som vanliga får, springer en bit och stannar. De sprang, delade på sig direkt och alla sprang åt varsitt håll, i panik mot klippor och vidare in i skog. De stannade inte. 

Jag insåg då att det här skulle bli svårt. Om vi inte ens kunde vara på 100 m.


Vi fick leta rätt på dem många ggr då de bara sprang. Vi fick låta  vänja sig vid Skoj lite, låta dem se att Skoja inte tänkte slita dem i stycken, inte tänkte ta en tugga på dem medans de levde. Så hon fick ligga stilla bara. Ett antal ggr sprang de så där och vi efter sakta. Vi visste inte hur många får som levde. Vi visste bara att det var väldigt många döda... vart du än gick såg du kroppar. Tuggade både fram och bak, strupen var blottad på någon, tackor som hoppat ut från ut rakt ner på  klippor men INGEN som vargen ätit på, utan bara tuggade på, slitna delar. Det var hemskt. Jag grät vid åsynen av dem. Tårarna rann sakta, en känsla av sorg och vanmakt infann sig och slog till så hårt att jag inte var beredd.


Alla får var helt galna de hade tappat allt om flockinstinkt att man ska hålla i hop. De var helt panikslagna. Vi hittade en skadad tacka och ett lamm som vi började med. Hon var helt mentalt avstängd. Regaerade inte på hund, inte på människa. Lammet var lite mer vaket, men inte mycket.


Hon var söndersliten i halsen, det bara hängde och slängde om henne. Varför bet inte vargen ihäl henne i stället så hon slapp lida? Lammet luktade det om. Det visade sig att han var tuggad i mat strupen så vommen vällde ut. Och han hade svårt att andas. Tackan var så väck att hon klev på Skoja när Skoja skulle stoppa henne från att lufsa upp i skogen. Rakt på Skoja, bokstavligt.

Tårarna rann, stackars djur vilken smärta. Att få dela hennes sista tid i livet, att få känna hennes smärta och sorgen som låg över dem. Det var fruktansvärt. Jag önskar jag kunnat rädda henne och hennes lamm som hon troligen försvarat.


 

Sedan hittade vi ett par till med tiden. Också skadade. Tackan var tuggad i halsen som den förra, var tuggad på i låret. Hon var rädd, så rädd. Hon vakade över sitt skadade lamm som var bitet här och där. Hon gick emellan om Skoja kom för nära, trots att hon var i så dåligt skick själv. Vilken enastående individ, så stark och modig trots hennes egna skador. 

Att känna hennes modersinstinkt, att få dela hennes sista tid, det var som att hon förstod att jag och Skoja var hennes räddning från besten. Men hon hade skräck i blicken mot Skoja, hon hade ont av betten. Svårt att förklara det man upplevde med henne. Det var stort men så ledsamt. Så svårt. Så hemskt.


Vi fick även tag i en flock lamm på 7 djur. Alla deras mammor var dödade. De splittade sig för oss massor med gånger, så vi lät dem vara en stund.

Då hittade vi 2 panikslagna lamm, som vägrade gå i hop i flock. Så fort Skoja skulle hämta dem skenade de mot klipporna. Fick stoppa henne så de inte skulle hoppa. Efter ett par ggr så klättrade jag ner för att se vad de stod på om vi kunde få upp dem. Där låg deras mamma troligen. Hon var svårt biten i ncaken. Troligen har hon hoppat ett antal meter ner, hon kunde nog stå där, kravlat sig upp mot land, och där tog vargen henne. Hon var dränkt och svårt biten i nacken. Där stod jag och tittade på henne och hennes lamm. Den känslan jag fick då, den var vidrig. Dessa små lamm lämnade inte sin mamma när det var otäckt. De stod där. Vanmakten, usch och fy faan. Är det så här vi vill ha det? Usch tänk er deras skräck när vargen kom och jagade dem, mamman försvarar dem och han ska ta henne. Hennes skräck och smärta, skräcken gör att hon hoppar flera meter rakt ut i ingenstans. Jag var där tvungen att sätta mig en stund och försöka komma i fas, så mycket hemska bilder, så mycket känslor. Det blev så tungt.


Jag satt med Skoja en stund, med tårarna rinnandes. Runt om mig då såg jag 3 kroppar på land och en dränkt. Stackars djur säger jag bara.


Jag återkommer med fortsättningen. Jag får ta lite i taget, det är för starkt.


Men en sak är jag säker på. Jag kan förstå att vargen utrotades en gång i tiden. Det var nog ngn mening med det. Människan ville kanske inte lev med det här.


Jag känner stark avsky mot vargenför tillfället. Jag undrar om jag någonsin mer kommer se på vargen som jag gjort innan.

 
 
Louise

Louise

3 oktober 2011 09:15

:'( Så hemskt, så hemskt ! Jag sörjer med dig och alla andra fårägare. Detta ska ingen behöva uppleva. Detta måtte vara sista gången !

Vila i frid alla får och lamm !

http://louisek.webblogg.se

Ingela Karlsson

4 oktober 2011 00:40

Tack Louice. Det var fasansfullt, vilka bilder. Så svårt att släppa det. Tack för ditt sms kram

 
Ingen bild

Berta o Pigge

3 oktober 2011 10:17

Lilla Du, vilken fruktansvärd upplevelse Du varit med om. Vikbolandet har då fått sitt eget Utöja med en varg som Anders Breivik eller vad han hette.
När jag läser det Du skriver rullar fruktansvärda bilder upp sig i mitt inre. Det är inte de bilder Du såg i verkliga livet och som Du berättar om utan det är bilder från själva händelseförloppet. Jag skulle önska det gick att rekonstruera det hela och göra en film som skulle köras framför ögonen på dem som vill ha varg. De skulle få se den gång på gång.. Jag hatar detta... Fy fan...
Kraam till Dig

Ingela Karlsson

4 oktober 2011 00:42

Det är bland det värsta jag varit med om i hemskhet. Jag kan inte minnas att jag sett ngt värre. Så grymt mycket död och sorg och skräck, det låg i luften. Ja du jag ser också förloppet, hur han jagar och biter dem, tappar dem, jagar fatt dem igen.... tackan som hoppar från berget, men han tar henne i alla fall, alla små lamm som mammorna försöker skydda med livet som pris. De som vill ha varg vet inte vad de pratar om. Verkligen inte.

 
Yvonne & Spike

Yvonne & Spike

3 oktober 2011 13:49

Hej
Fy farao.Jag gråter när jag läser detta hemska du varit med om och fått se.
Stackars djur.
De sk djurrättsaktivisterna skulle varit med och så kunde de fått tycka till om de verkligen tycker att det är så här det ska vara.
Det är tur att det finns snälla människor som du som hjälper till så de stackarna slipper undan så fort som möjligt.
Du o Skoja har säkert gjort ett stort jobb trots alla jobbiga känslor o bilder som kommer fram.
Jag skulle nog inte klara det utan bryta ihop o vad hjälper det.
Hoppas de kan ta den där j...a vargen snart o att de inser att vi ska inte ha den typen av djur här nere.
Kram på dig o pussa Skoja
( hon mår nog inte heller så bra när hon ser matte må så dåligt)

http://askrikes-spike.bloggplatsen.se

Ingela Karlsson

4 oktober 2011 00:44

Ja de borde få se hur det såg ut med alla döda och skadade djur. De kan prata sitt skitsnack om staket och ta in dem om nätterna osv. De lever enligt ngn teori om hur vargen fungerar, den fungerar inte så.
Ja Skoja gjorde ett fantastiskt jobb, hon skötte sig så fint mot djuren, hon kände nog av deras skräck för hon var ovanligt försiktig och hänsynsfull. Hon var så trött och hon har varit trött i dag med. Hon räddade 16 djur från döden, det är jag helt övertygad om. Kram

 
Ingen bild

syrran

3 oktober 2011 14:49

Fruktansvärt. Men jag är stolt över dig att du i detta helvete på jorden orkade hjälpa denna stackars luttrade djurägare och hans vettskrämda djur som fanns kvar i livet - i säkerhet, i stället för att åka hem vid denna fasansfulla åsyn och möte med vettskrämda djur. Blir också både förvånad och förbannad på dessa människor som sitter bakom sina fina skrivbord i sin sagovärld, där världen utanför pågår för fullt med detta rovdjurs grymhet,fortsätter att agera regissörer i denna skräckfilm, utan någon förankring Östergötlands jordbrukares verklighet. Fortstätter detta, slutar de djurvänliga bönderna att inneha djur och vi kommer uteslutande få köpa importerat antibiotikapreparerat mm - kött från producenter i övriga världen där det inte finns någon svensk djurskyddslag. Så kan man åka och titta på vargar och igenväxta åkrar, istället för betande djur. Där det på skyltar avråds att låta barnen leka fritt pga vargtätt område......

Ingela Karlsson

4 oktober 2011 00:47

Jag vet inte om jag hade gjort det om jag förstått vad jag skulle mötas av kan jag säga ärligt. Det är så tufft, det bara rullar upp i huvudet, alla bilder, hur djuren togs, paniken, lammen, skräcken, smärtan,,, usch det slutar inte...
Det var tufft när jag var där, grät inte så de som ägde djuren såg det, de hade nog ändå. Jag körde på med Skoja. I dag är det nästan värre för nu har allt landat.
Jag håller helt med om det du skriver. Varg tar ju barn i andra länder, så det lär nog hända här med om den får härja fritt.
Det är så lätt att inte gilla vargen just nu.

 
Ingen bild

carina och Atena

3 oktober 2011 16:19

Fy så hemskt, stackars djur.Tårarna kommer när jag läser. Måste ha varit en hemsk upplevelse för dig med och se dessa lidande djur. Man blir så förbannad också att han skadar så många som får ligga och lida så länge innen livet tar slut. Fruktansvärt!!! Hoppas nu att jakten förlängs så att dom kan ta honom. Kram

Ingela Karlsson

4 oktober 2011 00:39

Ja Carina det var hemskt.Stackars djur som råkar ut för denna dåre. Nu är i alla fall jakten förlängd! Hoppas de knäpper den fort. Kram

 
Linda

Linda

4 oktober 2011 15:11

Sitter här helt mållös... så jäkla starkt gjort av dig. Jag är stolt över att känna dig, en människa som är så godhjärtad!
Många kramar

http://blogg.passagen.se/liri

Ingela Karlsson

5 oktober 2011 07:22

Tack Linda för de orden. Jag var mållös där på plats, och maktlös. Fasansfulla bilder. Kram

 
Svekhultia

Svekhultia

5 oktober 2011 10:12

Så fruktansvärt. Jag läser dina ord och får kramp i magen för synen du delar med dig om. Här beskriver du verkligheten bakom rubrikerna, de där rubrikerna som radar upp sig som ett pärlband i nyhetsflödet på fåravelförbundets hemsida. Vart ska det sluta, kan det sluta?
Jag är inte emot varg, jag har svårt att vara emot ett djur som bara är djur och agerar därefter. Men hur ska vi kunna ha dem här? Hur ska vi kunna stå och förkunna Sveriges fina djurskydd när vi stänger in våra får i fållor som de inte kommer ur men som vargen kommer in i? Rovdjursstängsel och boskapsvaktare i all ära, konsekvensen blir att vi gör oss av med fåren helt enkelt. Händer det mig skulle jag inte kunna fortsätta, leva med oron för vad som möter mig.....
Tack för att du delade med dig!

http://www.svekhultia.wordpress.com

Ingela Karlsson

5 oktober 2011 11:13

Tack för dina ord. Det är laddat detta med varg. Folk tror de är så rara och aldrig gör ngt som inte är sunt. Men det är en predator. Och hur det än är så måste människan var högsta predatorn, inte vargen som det är nu. Jag hoppas innerligt den får sätta livet till snarast för alla döda och svårt skadade får skull. Ingela

 
Ingen bild

Angela

20 juli 2014 08:18

Kramen

Ingela Karlsson

23 juli 2014 14:13

Tack

 
Ingen bild

Gunnar

20 juli 2014 09:31

Jag är ingen vargälskare, men jag hatar inte heller.
Visst är det tråkigt med alla får som går åt (milt sagt), men ska vi utrota en art som följer sin instinkt?

Hur blir det med bönderna? Visst det är bara "gräs", men vildsvin orsakar skador för 290 miljoner varje år...
Älg? De "kostar" ännu mer.

Men de jagas av jägarna, så där är det tyst.

Så hur ska man göra? Spara fåren, grödorna, skogen... Utrota allt som inte passar oss människor?

För att det är det det handlar om, inte får eller annat... Vad passar OSS?

Ingela Karlsson

23 juli 2014 14:12

Jag tycker du är ute och cyklar! Det är väl skillnad att värna om en art som tog ett djur för att överleva. Men ska vi offra alla dessa djur för att en varg ska få leka? Skärp dig!

Och eftersom samhället ser ut som det gör så får djuren anpassa sig efter det, tiden är liksom förbi med typ hundra år då det var tvärtom! Lev i verkligheten, i dagens samhälle.

 
Ingen bild

Johan Degerman

21 juli 2014 22:35

Det är fruktansvärt och oerhört vidrigt. Det gör ont i mig att läsa.
Har själv haft får och kan bara börja föreställa mig känslan av att få se djuren lida så.
Men tror ni inte alla djur känner smärta och rädsla? Föräldrasinstinkterna hos de flesta däggdjur är ju så starka att de försvarar sina avkommor.
Varför är vargen så speciellt vidrig?
Jag försöker att vara opartisk.
Ett ekosystem behöver alla typer av djur och naturen reglerar ju detta rätt bra. Men jag kan inte låta bli att tänka att om inte vi, vi människor skulle blanda oss i så mycket så skulle inte sånt ske.

Jag är inte emot att hålla tamboskap. Inte alls, snarare för :)

Men varför måste vi utrota djur bara för att de dödar vårt boskap?

Vi vill ju inte ta ihjäl ekorrar som rensar fågelbon och biter och sliter sönder fågelungar till föräldrarnas sorg och skräck.

Jag känner inte att det är rätt att agera med slakt av djurarter för att de stör Våra liv.

Skulle däremot en djurart hota ett helt ekosysten är läget annorlunda (för min del)

Jag kan verkligen förstå känslan av vanmakt då djur far illa. Verkligen.

Men det är ju samma instinkter, som gör att tackor skyddar sina lamm trotts sina skador, som gör att vargar söker föda och tar sin chans då de får den.
Överlevnadsinstinkter.

Ingela Karlsson

23 juli 2014 14:11

Fast nu dödar vargen inte för att överleva utan för den tycker det är kul. En varg kan ju inte behöva 100 djur på 2 månader?
Och det där jädra skitsnacket om att vi inte ska lägga oss i det är ju inte verklighetsbaserat på dagens samhälle!
Går liksom inte att jämföra en ekorres framfart med en varg. Hur dumt är det?
Om vargen tog ett får för att äta för överlevnad då kan jag leva med den, MEn inte denna lustjakt. Det är inte Okej att ha sådan i naturen. Det finns en trolig anledning till den blev utrotad en gång. Precis som vildsvinet. Och den grisen betydde trots allt mat!

 
Ingen bild

edetun@live.se

22 juli 2014 22:43

Förbjud varg !!

Ingela Karlsson

23 juli 2014 14:08

Ja vi behöver åtminstone ha jakt på den. Som på björn!

 
ulrica

ulrica

23 juli 2014 14:05

Lider med dig och förstår din känsla av att mötas av den synen. Minns när vi hade ETT får som blev taget av en hund, jag satt med henne i famnen när hon drog sitt sista andetag, lämlästad och med ett stort jack över ryggen som aldrig skulle gått att sy. Att mötas av så många meninglöst halvdöda får vill jag inte ens föreställa mig hur det känns. All cred till dig som skriver om detta, man undrar hur lång tid det ska ta innan regering och ledare vaknar så folk slipper leva med detta. Det är fruktansvärt. Riktigt fruktansvärt. Bamsekram till dig!

http://www.lyckeboet.blogspot.com

Ingela Karlsson

23 juli 2014 14:08

Tack för de orden. Ja det var fruktansvärt. Fasansfullt med alla lukter skrik och skräck! Alla skadade mammor med sina barn. Lamm som skrek efter sina mammor...
Kram

 
Ingen bild

BMN

23 juli 2014 20:38

Ekosystemet kraschar inte för att en art försvinner, arter utvecklas eller dör ut varje dag. Systemet anpassar sig till det. Och detta ständigt tjat om att människan inte ska "lägga sig i", människan är en art bland andra arter och ska leva som en sådan! Om ekosystemet kraschar för att ett stort rovdjur försvinner, så bör det väl rimligen krascha också om arten människa försvinner? Vem tror på det?
Nej, ekosystemet står inte och faller med enskilda arter, det bara förändras till de nya förutsättningarna. Det är alltså inte människan ensidigt som ska anpassa sig (till vargen), vargen ska också anpassas. Det är 2000-talet nu, också för vargen!

Ingela Karlsson

24 juli 2014 23:49

Äntligen ngn som vågade säga något negatvit om vargen. Svaren haglar in från vargkramarna men väldigt få som inte vill ha den de törs inte.
Tack!!

 
Ingen bild

Cesar

23 juli 2014 21:52

Jag beklagar verkligen händelsen, men att utrota en djurart är inte lösningen på problemet. Hur skulle det se ut i Afrika tex där lejon, tigrar. flodhästar osv. som är betydligt större hot mot människor och dess boskap. Vilda djur dödar inte bytesdjur för att de tycker det är roligt, de följer sin instinkt. Jag har den åsikten att vi måste lära oss leva tillsammans med alla fantastiska djur som finns på jorden. Jag förstår att du är fruktansvärt ledsen över det som inträffade, och jag beklagar.

Ingela Karlsson

24 juli 2014 23:47

Orkar inte med er vargkramare. Läs de andras svar och som sagt. Hoppas du blir hårt drabba på ett eller annat sätt.
Man behöver inte utrota men jakt vore ju toppen som vi har på björn.
Skrattretande.

 
Ingen bild

Jonas Karlsson

23 juli 2014 22:25

Ja vargen borde ju som alla andra rovdjur köpa sina lammkotletter direkt från slakthuset.

Visst är det otrevligt men inte stort annorlunda än när räven rensar ut i hönshuset. I alla fall inte för den som uppväxt och lever på landsbygden, men för de urbaniserade människorna är det väl lite annorlunda.

Ingela Karlsson

24 juli 2014 23:48

Orkar inte med er vargkramare. Läs de andras svar och som sagt. Hoppas du blir hårt drabba på ett eller annat sätt.
Man behöver inte utrota men jakt vore ju toppen som vi har på björn.
Skrattretande.

 
Ingen bild

Josefin

24 juli 2014 13:11

Därför har man rovdjurs stängsel runt sina djur! Vargen är ett rovdjur o behöver äta den oxå om ni missat det. Jag är själv uppväxt på bongård o min pappa tog djurens säkerhet först, alltid! Fy för oansvariga bönder som inte sätter sina djurs säkerhet först! Skaffa rovdjursstängsel om ni inte vill ha missöden i hagarna!! Fyfan!!!

Ingela Karlsson

24 juli 2014 23:46

Men käre vän har du inte hört att de går igenom det med???? Vore skillnad om de tog ett för matens skull. Det har jag inga problem med. Men vargen lustmördar. Kan man ha ett sådant djur härja fritt utan jakt!?
Hoppas du blir drabbad nästa gång, ditt barn, din hund, dina djur. Men ät du svenskt medans du kan för det kan du inte sedan. Då får du äta danskt eller annat skit.... det är väl toppen!
Men som sagt, v får när vargen drabbar fel person! Spännande.

 
Ingen bild

Susanne

24 juli 2014 19:57

Jättetrist läsning och fy vilken hemsk syn det måste varit, men du kan väl inte påstå att vargen gjorde det för nöjes skull. Det är väl inte så konstigt att vargen "goes bananas" när "maten" är inhängnad och inte har någon möjlighet till flykt eller skydd. Vargen drivs ju av instinkt att jaga ikapp ett flyende byte och då gäller det att inte ge upp i första taget för att överleva... Skyll i stället på fårägarna som inte hägnar in/ skyddar sina får bättre utan ger vargen "möjlighet" att ta sig in i fårhagen! Eller så kan de göra som i Italien och använda sig av hundar som skyddar/vaktar fåren.

Ingela Karlsson

24 juli 2014 23:44

Jag tror du behöver vakna upp lite. Kan vi ha djur som dödar för nöjes skull för det är faktiskt det vargen gör. Läs på lite.
Jag hoppas innerligt du kan vara den nästa drabbade. I stället för att skylla på djurägaren. Det var inget fel på denna inhägnad. DE går tyvärr igenom rovdjursstaket också. Nyligen hänt. Igen.
Men jag förmodar du ej bryr dig om köttet du ställer på bordet är svenskt eller inte. För svenskt kommer inte att finnas med tiden med denna politik. Låt vargen finnas men det ska vara jakt på den precis som på björnen!
Att du vill så många djur illa det skrämmer mig. Men det finns många som vill djuren illa du är inte ensam

 
Caiiza

Caiiza

24 juli 2014 19:59

Alltså, jag förstår helt och hållet hur du känner över detta men jag kan verkligen inte hålla med dig. Jag tycker, liksom du, synd om alla får och lamm som råkade ut för detta men att skada vargarna vore fel. Vargen själv kan inte rå för att det är det naturliga beteendet för den. Det verkar som om du gärna skulle se vargen utdöd men då vill jag fråga dig, varför? Detta var en varg som gjort. En varg som gjorde det som var naturligt för den. Kanske borde man ha bättre övervakning på sina får eller kanske kan man flytta vargen. Vargen hade skadat många-ja- men om din hund gick fram och bet ett får och orsakade stor skada, skulle du avliva hunden då? Vore det inte bättre om vi kunde skydda fåren genom att skydda vargen? Nej, detta är min åsikt och den håller jag på. Jag tycker inte det vore rättvist att utrota en art som beter sig naturligt. Tro inte att jag inte förstår för det gör jag. Det måste varit hemskt att se alla skador och rädda djur. Men tänk ett steg längre. Om vi skulle ha jakt på varg, tänk alla skadade och rädda vargar. Jag tror i så fall mer på att hjälpa oss själv genom att hjälpa dom.

http://cajsapedersen.devote.se

Ingela Karlsson

24 juli 2014 23:42

Du vet verkligen inte vad du pratar om! Jag vill inte utrota men ha jakt. Om en hund går in och biter och du blir anmäld kan du få avliva din hund. Korkad jämförelse. Att ha ett djur som dödar så för det ligger i dess natur kan man inte ha dem helt fritt och bara låta dem vara.
Jag hoppas innerligt du blir drabbad, så du får se verkligheten för den ser du inte.
Det är vad ni alla förtjänar som inte kan se hur det kommer bli.
Att skydda sina får mer, hur dum får man bli att lägga de tpå djurägarna.. Det går inte att ha verksamhet och bevaka dem dygnet runt. Den tiden r förbi då det fungerade så. VI kan liksom inte backa tiden.
Jag förmodar att du inte är den som bara vill ha svenskt kött på bordet, för den tiden försvinner med den varg politiken som finns.
Ha du din åsikt, men när första barnet tas ska bli spännande att se vems felet är den dagen.

 
Ingen bild

Sonja

24 juli 2014 23:56

Nja , lustmördar är väl inte riktigt rätt ord utan dom blir stressade av att fåren håller ihop i flockar och hugger ju urskillningslöst, men inte fan gör dom det för dom tycker det är roligt !!!!
Jägare jagar för dom tycker det är roligt o tradition , du kan ju inte förmänskliga djuren på det sättet

Dock tycker jag det ska bli jakt på vargen nu , för det är dags.

Ingela Karlsson

25 juli 2014 11:12

När en varg kommer in går inte djuren i flock de sprider sig och det blir jakt. Jakten triggar vargen så det blir lustmord, eller lekmord, de trigga av jakten. Så de dödar utan att vara hungriga.
Det är inte för det är roligt de gör det utan för de fungerar så. De dödar inte för maten när det kommer till fårflockar. Det går över till ngt annat.Absolut jakt. Finns inget alternativ. Jaga behövs för det inte ska bli katastrof Jag jagar inte själv men är glad det finns de som gör det.

 
JL

JL

25 juli 2014 13:40

vargen fanns knappt i sverige men kramarna ville ha upp beståndet igen för mångfalden som de så fint heter, så de är dom som bär ansvaret för allt lidande som har skapats både för oss vargen och alla vilda djur.
en liten fråga till alla idioter som ville ha vargen i detta land: vilka vargar led av att inte finnas i detta sverige?
eller for vårna natur illa av att inte ha vargen?

http://np

Ingela Karlsson

25 juli 2014 15:44

Ja det kan man fundera på.
Så ledsamt

 
Ingen bild

Sonja

25 juli 2014 13:59

fast om vargen får viltet behövs inte så mycket jakt

Ingela Karlsson

25 juli 2014 15:43

Tvärr väljer de vår boskap då det är så lätt att jaga mot vårt vilt.

 
Ingen bild

Sofie Jönsson

25 juli 2014 14:07

Asså ni vargkramare, lär er nån j*vla gång hur verkligheten fungerar och ser ut!!! Förr var de KLOKA och utrotade detta hemska djur! Man kan inte vakta djuren dygnet runt det går inte! Å ni som kommer och säger stängsla bättre, ni vet då inte ett skvatt vad ni pratar om för de tar sig igenom stängslen med!! Visst vargen följer bara sina egna instinkter men ett sånt djur behöver vi inte här! Nästa gång tar dem kanske ett barn tänk på det!!!

Ingela Karlsson

25 juli 2014 15:43

Ja jakt på varg bör införas om den ska finnas bland oss

 
Bia

Bia

25 juli 2014 19:51

Varför var fåren så dåligt inhägnade? Ska vi ta död på alla vilda djur och bara ha de tama kvar?

http://biaweb.se

Ingela Karlsson

27 juli 2014 13:45

Är väl en jättebra ide´!!! Klokt svar verkligen!

 
Ingen bild

Keratin.

25 juli 2014 21:42

Vilken hemsk upplevelse du har varit med om,varför skall vi ha varg i detta lilla land finns inte skog som räcker till för var vi bor på landet nära skogen har haft påhälsning av Vargen 3ggr,½12 på förmiddag kl6oo på kvällen och 9oo förmiddag och Vargen är inte ett dugg rädd för oss människor bara stannar å tittar på oss,så nog är det något som är fel den är inte vild,ser man en Räv den springer för livet han är vild,min mor hade fårfarm å jag är så GLAD att hon inte får uppleva detta då har hon blivit helt förtvivlad och hennes får var hennes kompisar,nej detta odjur skall inte finnas i detta land!!

Ingela Karlsson

27 juli 2014 13:43

Så hemskt!!! Tack för ditt svar!
Den bör jagas i alla fall!

 
Ingen bild

Majsan

25 juli 2014 22:06

Så ledsamt att läsa. Jag vill att vargen ska få finnas i Sverige, men en varg som lustmördar ska skjutas.

Ingela Karlsson

27 juli 2014 13:45

Fast det är så vargen fungerar tyvärr. Det är så lätt att jaga vår boskap många och inte så snabba, då blir det så i deras instinkter.
Och i dag är den inte rädd för människan det är ett stort problem. Jakt måste införas!

 
Ingen bild

Sonja

25 juli 2014 23:06

Om det finns vilt så väljer dom det , och jag har bott i vargmarker men vargar runt knuten t om . Jag är ingen vargkramare men varför kan andra länder ha varg, lejon, giftormar, hajar etc etc men stackars lilla sverigen ska vara förskonat från rovdjur

Ingela Karlsson

27 juli 2014 13:47

De får jaga dem det är nog skillnaden. Om du får jaga så ökar bara stammen deras rädsla för människan är på väg att inte finnas, de kryper inpå i samhället. Vill vi ha dem där?
Varg ska finnas men med jakt på dem!
Och nej de väjer inte vilt före får här nere hos oss det kan jag lova dig! Vi har så gottom vilt att han inte behöver döda 100 djur, varav han åt kanske på fem!

 
Harald

Harald

26 juli 2014 07:43

Man blir såå trött av vargkrammares resonement. Vi lever ikke i Disnyland, og vargen var utryddet i Skandinavia i 100 år...Tok naturen skada av det ???

http://Whisborne

Ingela Karlsson

27 juli 2014 13:44

Inte direkt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela Karlsson - 26 januari 2015 23:02

För er som missat det har jag en ny hemsida och en ny blogg!   Ni hittar mig på: www.ostanvindens.wordpress.com   Välkomna dit! ...

Av Ingela Karlsson - 9 augusti 2014 13:30

I går var det Kanalettans första tillfälle!   Det gick riktigt bra i alla fall och duktia ekipage!   Tack alla inblandade som hjälpte till!   Segra tar en fluga!     I måndags när jag tränade Segra gick det inte bra! Dessa geting...

Av Ingela Karlsson - 5 augusti 2014 14:45

Nu är helgens läger avslutat!   Vi har haft Frida Wallén här i tre dagar som drillat oss i lydnad. Både lydnad, brukslydnad och BSL lydnad!     Hon har dessutom brutit foten så det var osäkert om hon skulle komma då det var så tätt inpå!...

Av Ingela Karlsson - 30 juli 2014 20:15

Ja nu är det länge sedan igen! Önskar jag hade mer tid att blogga. För jag gillar att kunna titta tillbaka.   Mycket har hänt sedan sist. Eller inte.  SM gik av stapeln och det var en lång resa. 70 mil enkel. Men Andreas var med upp och farmo...

Av Ingela Karlsson - 8 juni 2014 13:15

Har under våren gjort fyra starter med Viska! Hon har skött sig riktigt bra! Hon är inte i toppform. Hon är tung i kroppen. Det märks i fartmomenten. I april kändes det inte utan sedan.   Undrar om det är så det visar sig saknaden efter Nike? F...

Ovido - Quiz & Flashcards